"Nie jedz tyle słodyczy, bo będziesz mieć robaki." - kiedyś mamy tak przestrzegały swoje dzieci przed objadaniem się słodkościami. Mądrość pokoleń znalazła swoje potwierdzenie w nauce.
DIETA W ZAKAŻENIACH PASOŻYTNICZYCH PRZEWODU POKARMOWEGO
Zawsze, ale to zawsze, gdy dochodzi do zakażenia pasożytami, wykluczamy z diety cukry proste!
Czym są cukry proste i dlaczego ich nadmiar jest szkoliwy?
Definicja cukrów prostych brzmi tak:
Cukry proste (simple sugars) grupa węglowodanów zbudowanych z jednej (monosacharydy) lub dwóch (disacharydy) cząsteczek cukru (pentozy lub heksozy). Są łatwo przyswajalne i charakteryzują się słodkim smakiem. (1)
To teraz z polskiego na nasze. Cukry proste to m.in.:
- glukoza (w organizmie jedyne źródło energii dla krwinek czerwonych i podstawowe źródło energii dla mózgu)
- fruktoza (cukier owocowy)
- laktoza (cukier mleczny)
- maltoza (cukier słodowy - bardzo dobrym źródłem jest piwo).
Widzimy zatem, że te cukry są dość dobrze rozpowszechnione w naszym pożywieniu. Te cukry, szczególnie glukoza, są pożywką dla pasożytów oraz szkodliwej dla nas mikroflory przewodu pokarmowego.
Wygląda to mniej więcej tak, że spożywanie, np. dużych ilości słodyczy, umożliwia namnażanie się "złych" bakterii w naszym jelicie. Zaburzona zostaje równowaga mikrobiologiczna i dobre dla nas bakterie są zdominowane przez te złe. Konsekwencją przewagi złych bakterii jest obniżenie odporności. Nasza naturalna bariera ochronna zanika i jesteśmy podatni na wszelkiego rodzaju zakażenia (w tym pasożytami).
Objawy zaburzenia naturalnej mikroflory przewodu pokarmowego:
- wzdęcia
- zaparcia
- biegunki
- cuchnący stolec
- uczucie "braku trawienia"
- miękki stolec, rozmazujący się stolec
Taka sytuacja w jelitach to raj dla pasożytów. Aby praca przewodu pokarmowego wróciła do normy, należy:
- wprowadzić odpowiednią dietę
- zastosować odpowiednią suplementację
- zadbać o higienę
Produkty bogate w cukry proste:
- słodycze (pączki, drożdżówki, cukierki, lizaki, karmelki itp.)
- cukier (biały, trzcinowy, brązowy)
- słodkie napoje gazowane
- dżemy
- kremy czekoladowo-orzechowe
- soki kupne, nektary
- napoje energetyzujące
- piwo
- białe pieczywo
- jogurty owocowe
- płatki śniadaniowe
- chipsy, chrupki
- kakao
- batoniki musli
- gotowe musli (typu Fitella)
- cukrem
- syropem glukozowo-fruktozowym
- syropem glukozowym
- syropem fruktozowym
- glukozą
Jak widać nie wystarczy świadome niesłodzenie (gorzka herbata itp.)... Należy zwracać szczególną uwagę na produkty gotowe, kupne, czytać ich skład i wartość odżywczą. Najbezpieczniej jest przygotowywać sobie wszystko w domu samemu (chociaż na czas walki z pasożytami).
Ale, ale. Jednym z cukrów prostych jest fruktoza, cukier owocowy. Czy zatem należy z diety wyeliminować także owoce? O tym porozmawiamy sobie w następnym poście :)
Pamiętaj!
Pozdrawiam
Ewa Mirkowicz
PS
Czytaj zawsze skład produktu
spożywczego! Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na temat składu
produktów spożywczych, zapraszam Cię na moje blogi:
(1) H. Gertig, J. Gawęcki: Żywienie człowieka. Słownik terminologiczny. PWN, Warszawa 2007
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz